Cati dintre noi ne-am dorit sa iubim mult si pentru tot restul zilelor? Cati dintre noi nu ne-am dorit sa suferim? Cati dintre noi am avut insomnii in numele iubirii? Si, chiar daca au fost momente cand am apreciat ca e mult mai bine sa fii singur/a, acestea au fost momente pasagere pentru ca … iubirea nu poate fi “controlata” nici in aparitiile ei si nici in duratele ei de vietuire. Dar cum arata “iubirea” in formele ei? (paradoxal, si iubirea este de mai multe feluri? dupa psihologul, E. Wheat)
1. EPITHUMIA – se refera la iubirea fizica, la dorinta sexuala ce se exprima mutual prin dragoste sexuala satisfacatoare. Satisfactia sexuala pare a fi un indicator sigur al sanatatii si compatibilitatii sexuale a unui cuplu, chiar daca relatiile sexuale nu sunt aspectul cel mai important al unei relatii amoroase. Problema care apare se refera la faptul ca acest tip de iubire nu evolueaza mai mult de nivelul satisfactiei sexuale intense. Cu toate acestea, Epithumia este cea mai primitiva forma de iubire dar fara de care identitatea si comportamentul psihosexual uman ar fi construite haotic si disfunctional.
2. EROS – este forma de iubire care, pe langa caracterul sexual, implica si romantism. Aceasta defineste cel mai bine starea indragostitilor. Adesea, reprezinta punctul de plecare spre casatorie. Insa, multi confunda dorinta sexuala cu iubirea; de aceea persista credinta eronata a celor mai multi dintre indragostiti prin care se confunda atractia sexuala reciproca cu iubirea. De retinut, totusi, este faptul ca iubirea in cuplu presupune sex, dar sexul nu inseamna neaparat iubire.
3. STORGE – este o forma de iubire ce contine afectiune naturala si sentimentul de apartenenta reciproca. Se manifesta prin loialitate mutuala, ceea ce ofera confort relational si un nivel inalt de securizare interpersonala. Storge este iubirea care se manifesta cel mai bine in relatiile dintre parinti si copii sau dintre frati si surori, putand duce uneori pana la sacrificiu.
4. FILEO – este o modalitate de a iubi prin impartasirea comuna a viziunilor, aspiratiilor si conceptiilor, prin regasirea reciproca in visele si interesele celuilalt. Este foarte rezistenta in timp datorita dezvaluirii oneste si continue dintre cei doi. Partenerii de cuplu care experimenteaza acest tip de iubire, chiar si in cazul unei despartiri, vor ramane prieteni pe viata, de cele mai multe ori.
5. AGAPE – este dragostea completa, lipsita de egoism, care ofera permanent fara a cere nimic in schimb. Reprezinta altruismul si spiritualitatea religioasa. Toleranta si capacitatea de a ierta a partenerilor de cuplu care traiesc iubirea agape este foarte mare. Agape se apropie de iubirea divina, deoarece, spre deosebire de celelalte forme de iubire, care se sting, aceasta continua sa iti ofere forta de a merge mai departe, de a oferi neconditionat.
Dupa cunoasterea teoretica a acestor forme ale iubirii, apare, evident, intrebarea: putem iubi fara sa suferim? Raspunsul la aceasta intrebare capata nuante pentru ca acest sentiment poate fi privit dintr-o dubla ipostaza: iubirea fata de Celalalt si iubirea fata de Tine Insuti!
Articol aparut in revista FAMOST / IULIE 2017.
Program
In fiecare zi de Luni si pana Vineri: 10:00 – 19:00
Sambata: inchis
Duminica: inchis
Telefon: +40 787 394 997
e-mail:home@psihologvioletasimion.ro