De-a lungul experientei mele de psihoterapeut de familie si cuplu, am avut bucuria sa cunosc destinele multor oameni si familii cu tot ceea ce a insemnat zbuciumul vietii…

Uneori, din dorinta de a intelege si de a intra in tainele multor suferinte, am reusit sa observ intregul arsenal emotional uman in toate etapele dezvoltarii umane.

Cu siguranta, nu exista om perfect dar ce se poate afirma este faptul ca, psihoterapia te ajuta sa te descoperi asa cum esti: cu parti bune si cu parti mai putin bune.

Dar sa incepem cu … inceputurile!

In Romania, specializarile din domeniul psihoterapiei sunt numeroase dat fiind specificul scolilor formatoare. Tehnica psihoterapeutica desavarseste specialistul insa felul lui de a fi va contribui la crearea relatiei terapeutice.

Prin urmare, in cadrul relatiei terapeutice e important sa realizam ca exista o anumita dinamica caracterizata de o anumita comunicare, anumite reguli si ca fiecare va presta un anumit „rol”.

Referitor la „rolul” terapeutului o intrebare clarificatoare ar putea fi: cum este indicat sa fie terapeutul?…

Studiile de specialitate demonstreaza ca un psihoterapeut e nevoie sa detina urmatoarele trasaturi, atitudini, calitati:
  • Sa reprezinte o sursa de stabilitate emotionala si comportamentala;
  • Sa fie de incredere, onest si autentic;
  • Sa fie capabil sa creeze o atmosfera plina de afectiune, caldura, empatie si indrumare;
  • Sa aiba o atitudine de acceptare si sa nu judece;
  • Sa-l incurajeze pe client/pacient sa ia decizii pe cont propriu;
  • Sa-i ofere incredere pacientului/clientului in abilitatea lui de a face fata noilor provocari;
  • Sa ofere un model de autocontrol si autodisciplina adecvate;
  • Sa-l incurajeze pe client/pacient sa faca alegeri adecvate;
  • Sa impuna limite sanatoase in relatia terapeutica astfel incat nu pacientul sa aiba grija de terapeut.

Cu siguranta, nu exista om perfect dar ce se poate afirma este faptul ca, psihoterapia te ajuta sa te descoperi asa cum esti: cu parti bune si cu parti mai putin bune.

Odata ce stim despre abilitatile specialistului, e important pentru noi sa cunoastem motivele sau obiectivele sau problemele pentru care am apela la serviciile psihologice.
Momentul deciziei de a participa la sedintele de terapiei poate declansa pentru client/pacient suficienta indoiala deoarece problemele de ordin psihologic par sa fie intelese gresit, in unele cazuri. Indoiala apare ca un sentiment natural si e potrivit sa fie diminuata prin raspunsul la o serie de intrebari, raspuns primit in cadrul primei sedintei psihoterapeutice.

Scopul pentru care te afli in relatie cu psihoterapeutul este sa intelegi, sa identifici, sa accepti ca poti fi si altfel!

In acest sens, terapia se diferentiaza in functie de participantii la sedintele psihologice.

Astfel, exista: psihoterapie individuala, psihoterapie de familie, psihoterapie de cuplu si psihoterapie de grup. Fiecare forma de organizare a sedintelor de terapie vizeaza o problema de natura psihologica care afecteaza unul sau mai multi membri dintr-o familie.

Sunt psihoterapeuti care aleg un numar predefinit de sedinte de terapie in timp ce alti psihoterapeuti prefera sa acorde o durata mai mare demersului terapeutic.

Pentru client/pacient e important sa-si acorde timp in solutionarea aspectelor psihologice fara insa a le amana sau minimiza sau nega.

Iata cateva dintre intrebarile cele mai frecvente din partea clientilor/pacientilor:
  • Cat timp vor dura sedintele psihoterapeutice?
  • Cum voi sti ca „m-am vindecat”?
  • Oare sunt un om „nebun”?
  • Care este cauza pentru care am ajuns sa gandesc/simt asa?
  • Oare voi fi capabil sa trec peste problema aceasta?
  • E necesar sa iau si medicamente?

Varietatea intrebarilor oglindeste nevoia clientului/pacientului de a intelege utilitatea demersului psihoterapeutic in acelasi timp reflectand si motivatia acestuia pentru schimbare. Psihoterapeutul nu este un vrajitor, un intelept, un atotcunoscator! Prin urmare, efortul schimbarii apartine in totalitate clientului/pacientului iar schimbarea este un proces amplu care antreneaza modificari emotionale, mentale, comportamentale.

In acest context, notiune de „a-ti fi bine” devine o notiune pretentioasa deoarece e legata de notiunea de „relatie”: relatia cu tine insuti, relatia cu terapeutul, relatia cu ceilalti, etc. Scopul pentru care te afli in relatie cu psihoterapeutul este sa intelegi, sa identifici, sa accepti ca poti fi si altfel! Vorbim despre un „altfel” natural, mai luminos si care sa-ti aduca acea stare de bine spre care ti-ai dorit sa ajungi…

…daca starea de bine devine o „destinatie” pe care ti-o doresti sa o atingi, atunci tocmai ai inceput sa-ti planifici prima calatorie pe parcursul careia iti poate fi alaturi Si psihoterapeutul…

Articol aparut in revista FAMOST / IUNIE 2017.